Kiudained… see pole nii igav, kui arvata võid

Kõik me oleme kiudainetest kuulnud ja sageli seostame seda kõhu „korrapärasena“ hoidmisega.

Kiudainete piisaval tarbimisel on tervisele hulk potentsiaalseid kasutegureid, sealhulgas:

  • Terve seedesüsteem
  • Väiksem südameveresoonkonna haiguste risk
  • Madalam vererõhk
  • Parem veresuhkrutaseme kontroll
  • Tugevam immuunsüsteem
  • Kaitse pärasoolevähi eest
  • Kaalu kontrolli all hoidmine

Kiudained on see osa taimsest toidust, mida peensool ei ole võimeline seedima. Kiudained
liiguvad seega edasi jämesoolde, kus need osaliselt või täielikult käärivad.

Kiudaineid on mitmesuguseid:

Lahustumatud kiudained

Lahustuvad kiudained

Vähelõhustuv tärklis

Leidub: kliides, puuviljades,
köögiviljades, pähklites,
seemnetes ja täisteratoodetes

Leidub:  kaeras,
psülliumis, puuviljades,
köögiviljades,
kaunviljades, odras,
seemnetes ja sojatoodetes

Leidub: kartulis, läätsedes,
mõnedes täisteratoodetes ja Hi-Maize’is